Levinneisyys

Kotisivujen ja blogin kävijät
Ilmainen www-laskuri

www - kuvat.fi | rispe - kuvat.fi
hiidenlahden - eisenfest - fihtolas - savumerkin

************************************

T I K O - K O R U - K O N S T I - K E I N O - R A E - L E L U - MUUT KOIRAT

**************************************

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Konstin luonnetesti

Eilen kävimme Konstin kanssa luonnetestissä Rovaniemellä, tuomareina Jari Keinänen ja Riitta Lehmnuspelto. En odottanut testiltä mitään, lähdettiin taas vaan mielenkiinnosta katsomaan miten rokkipoika suhtautuu asioihin testin arvostelun mukaan.

Pohjatietona testiä ajatellen meillä on tapahtunut muutoksia elämässä ja laumassa ihan vähän ajan sisään, kun muutto on paraikaa menossa, uusi tontti ja asumus, koirat saavat elää pihalla irti omaan tahtiinsa laumassa 24/7, lisäksi laumanmäärä on kasvanut tulokas-Sitkan lisäksi kolmannella alaskanhuskylla. Joten muutosten tuulien alla Konsti pääsi testiin arvioitavaksi. Näitähän ne testin alussa kysyvät, onko muutoksia, missä kohtaa laumaa testiin osallistuva koira on, miten suhtautuu vieraisiin, vahtiiko pihaa, onko ollut pahoja kokemuksia esim. ihmisten kanssa jnejne. Konsti on onneksi helppo koira siinä mielessä, ettei se hätkähdä oikeastaan mistään ja se on aina tyytyväinen elämäänsä, eli suuria juttuja nämäkään muutokset ei Konstille niinkään ole.

Testi meni hyvin ja Konsti vahvisti minun käsitystäni siitä, että se ei ole perinteinen reagoimaton sohvaperunalappalainen. Konsti otti kaikki tilanteet vastaan samalla asenteella, se ei paineistunut lainkaan eikä kerännyt kuormaa mukaansa, uutta päin heti kun edellinen tilanne oli ohi. Konsti yllätti sen verran että se alkoi leikkimään tuomarin kanssa heti kun lelukeppi otettiin esille, ja vielä sellaisella asenteella että oksat pois! :D Minua nauratti kauheasti, yritin kyllä pitää itseni kasassa mutta Konsti oli niin reippaana ettei sille voinut kuin nauraa..."Älä PRKL tule tänne!!"

"Mikäsoli?!"Toimintakyky +1a Kohtuullinen
Terävyys +1a Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2b Kohtuullisen pieni
Hermorakenne +2 Tasapainoinen
Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus +3 Kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
+++ Laukausvarma

yht. 208 pistettä
Jälkeenpäin videota katsellessa ja jälkipuintia tehdessä kelkalla Konsti oli aika hassu. Se katseli että joku tulee, muttei sen koommin ottanut asiaa hoitaakseen, piti kyllä kokoajan silmällä, muttei kokenut kelkkaa uhkana tai pelottavana, sen koommin kuin kivanakaan. Melko neutraalisti ensin käyttäytyi. Sitten kun kelkka tuli selän takaa "päälle" nousi Konstissa reaktiot ärräämisen kera, karvatkin sillä nousi pystyyn. :D Videolta näkyy tämä ja kaikki muukin hyvin.

Uhkan tullessa Konsti puolusti minua ja itseään, olen niin ylpeä siitä kuinka se osasi toimia! Ei tarvi kauheasti pelätä pimeällä liikkumista Konstin kanssa, vaikka lopun"hyökkäyksen" väistikin ja jätti mamman hoidettavaksi, puolusti kyllä edelleen mutta antoi minun tehdä viimeisen päätöksen. Mietin, että jos itse olisin käynyt "vastahyökkäykseen", Konsti olisi tullut varmaan mukana. Jännä oli myös nähdä, että uhan tullessa esiin auton takaa, kun piti pysähtyä, Konsti ei niinkään reagoinut sillä sekunninmurto-osalla uhkan esilletuloon, vaan siihen, että minä pysähdyin tönkkönä paikalleni ("pelosta") ja remmi oli kireä. Uhan loputtua lähti tuomarin mukaan, ei hyppinyt enää kylläkään syliin että jeeeee oot ihana ihminen, mutta oli kuiten rehellisen cool kun uhkaa ei enää ollut.

Haalaria väisti voimakkaasti hätkähtäen. Tässä vaiheessa Konsti ns. vasta alkoi herätä testiin (vaikka siis oli kokoajan ollut aktiivinen ja reagoiva), että täällähän oikeasti tapahtuukin asioita. Ohi käveltiin ilman jälkimaininkeja, haalari oli ja meni. Tynnyri heti perään, sitäkin Konsti väisti, mutta häntäkään ei laskenut missään vaiheessa, ihmetteli vain että mikä hemmetti sieltä nyt rymisee... Minut ohjattiin istumaan tynnyrin päälle, jolloin Konsti kävi minun luona eikä muistanut tynnyriäkään enää.

Pimeässä huoneessa Konsti oli sen verran itsevarma, että tuomari lisäsi "vaikeutta" kolisuttamalla ämpäreitä ja tynnyreitä kovaan ääneen. Konsti eteni melko varmasti, hetkellinen hännän lasku kävi mutta samantien totesi itselleen "että ääh, tänne se nyt meni, täälläkin tapahtuu joitan, jossain se on, etitäänpä sitten", vähän kuin todeten että on se nyt vissiin pakko ettiä kun ei se itekään täältä ulos löydä.. :D Rennolla meiningillä siis, mutta päättäväisesti touhuili. Sitten se löysikin jo minut ja totesi että "mitä sitten?".

Seinäuhka oli sellainen mitä itse odotin kaikkein mielenkiintoisimmin. Menin nurkan taakse ja jäin odottamaan lähteekö Konstista ääntäkään vai miten se tilanteen ratkaisee. Tikohan aikanaan vain pyrki tilanteesta pois, väisti, ei yrittänytkään puolustaa itseään, ennemmin oli että "jos lyöt niin älä lyö kovaa, iik". No, kun tuomari alkoi uhkaavasti lähestyä keppinsä kanssa, alkoi Konstistakin lähteä ääntä... eikä se ollut sellaista epävarmaa mylvintää että apuaapua, älä tule, en halua... Varoitteli että älä tule lähemmäs jos noin oot tulossa, tuomari totesi että vähän enempi hän oletti sen räjähtävän (Konsti on puolustanut tarhalla itseään ketjussa, eli omalla reviirillään), mutta kyllä sieltä jotain irtosi. Tuomarin heitettyä kepin pois ja luokse mennessä Konsti oli jo vähän epäileväinen näitten tyyppien suhteen, ensin ollaan kavereita ja sitten riehutaan ja taas ollaan kavereita. :D Laukaukset menivät niinkuin tiesinkin, ei mitään reaktiota eikä vaatinut palautumisia, laukausvarma siis.

Loppukommenteissa tuomari totesi Konstin olevan ei-perinteinen-lappalainen, ei ole uupeloa toimintakyvyssä tai taisteluhalussa vaan molempia löytyy kivasti, ei kerää kuormaa eikä paineistu, lähtee testistä samalla asenteella kun on sinne tullutkin. Olisi ollut tuomarin sanoin valmis uudelle kierrokselle heti perään. Puolustushalua löytyy kivasti vaikka voisi olla vähän enempi (seinässä ei puolustanut siis niin paljon kuin toisessa uhassa), ja kuitenkin ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua, tuomarin sanoin rehellinen koira. Heti kun sille on kaveri sekin on kaveri vaikka juuri olisi uhkaa ollutkin. Mieltä lämmitti erityisesti kommentti että kiva rotunsa edustaja, toimintakykyinen ja tasapainoinen kaveri. :)

Hyvä mieli jäi testistä ja vahvisti joitan omia epäilyksiä Konsista, joita en kuitenkaan ole sen kummemmin varmaksi piipasta ajatellut. Hyvillä mielin tästä eteenpäin touhuissa ja tuulissa! Videon kuvasi Anu Posti ja kuvat on ottanut Johanna Hannuniemi, kiitos!Ei kommentteja: