Levinneisyys

Kotisivujen ja blogin kävijät
Ilmainen www-laskuri

www - kuvat.fi | rispe - kuvat.fi
hiidenlahden - eisenfest - fihtolas - savumerkin

************************************

T I K O - K O R U - K O N S T I - K E I N O - R A E - L E L U - MUUT KOIRAT

**************************************

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Rekikoirien käyttökoe

Taas on yksi unelma ja tavoite saavutettu. Olen ihan pää pilvissä!
Lauantaina Kolarissa pidettiin rekikoirien käyttö- eli REKÄ-kokeet. Kokeessa katsotaan koiran hallittavuutta ja motivaatiota valjakkotyöskentelyyn, niin yksilönä kuin tiimissä. Kokeeseen oli ilmoittautunut muistaakseni kolmisenkymmentä koiraa.

"Käyttökoe muodostuu useasta osa-alueesta, ajo- ja tottelevaisuusosista, joissa määritetään osallistuvan koiran taso. Käyttökoe voidaan suorittaa yleisessä (REKÄ-YLE) tai johtajakoiraluokassa (REKÄ-JOH). --- Käyttökoe suoritetaan maastossa, johon sisältyy tietä tai vastaavaa selvää uraa sekä maastoa, jossa ei ole selvästi havaittavaa ajouraa.


Käyttökokeessa arvostellaan
A toiminta risteyksissä 0-5 pistettä
B täyskäännös 0-5 pistettä
C eteneminen maastossa, jossa ei ole selvää uraa 0-5 pistettä
D koiran pysähtyminen 0-5 pistettä
E liikkuvan ajoneuvon kohtaaminen 0-5 pistettä
F toisen valjakon kohtaaminen ja ohitus 0-5 pistettä
G koiran yleinen hallittavuus 0-5 pistettä
H työskentelyhalukkuus 0-10 pistettä
I paikallaolo 0-5 pistettä
J käyttäytyminen 0-10 pistettä.

Käyttökokeessa käytetään arvosanoja
Kiitettävä REKÄ1 53-60 pistettä
Hyvä REKÄ2 45-52 pistettä
Hyväksytty REKÄ3 34-44 pistettä
Hylätty REKÄ0 alle 34 tai 0 pistettä jostakin kokeen osasta

Yhteensä enintään 60 pistettä."Konsti osallistui yleiseen luokkaan ja juoksi kaverini valjakossa. Minua jännitti, sillä tiesin mihin suoritukseen Konsti kykenee, mutten osannut varmaksi sanoa kuinka se juoksisi kokeen aikana. Tilanteessa kun oli kaikki katastrofin ainekset kasassa: paikka oli vieras, ajaja ja valjakko oli Konstille vieras, lisäksi se joutui tiimiin ja liinoihin suoraan autosta, ja samantien oli jo lähtö koekierrokselle. Kyllä minua jännitti. Koiralle kuin koiralle tilanne on outo, kun yhtäkkiä joutuu vieraaseen tiimiin, vieraiden koirien keskelle ja vieras ihminen ajajana. Kuulin lähtöpaikalle että Konsti haukkui pari kertaa suorituksen aikana, lisäksi näin kun menivät toiseen suuntaan lähtöpaikan ohi ja Konsti vilkuili etsien minua. Olin siinä vaiheessa varma, ettei se ollut antanut itsestään juurikaan mitään, mutta kuinka väärässä oltiinkaan... Ajon jälkeen tuomari kertoi heti arvostelunsa koirista, ja Konsti oli napannut miltei täydet pisteet kaikista osa-alueista! Voi että sitä riemun määrää. :D Osa minusta tiesi että kyllä se hoitaa homman kotiin, mutten silti uskaltanut satavarmasti luottaa. Niin vain Konsti osoitti kuitenkin jälleen että kyllä hää hoitaa. :) Koko tiimi oli muutenkin erikoisempi, nimittäin johdossa ja samalla arvosteltavana juoksi saksanpaimenkoira, pyörässä Konstin kaverina oli valkoinenpaimenkoira! Yksi siperialainen oli tiimissä myös, joka nappasikin täydet pisteet kokeesta! Tuomaria ja paikallaolijoita nauratti tiimin erikoisuus, kaikki vielä suoriutuivat kokeesta kiitettävällä arvosanalla.

Konsti oli kuulemma tehnyt koko suorituksen ajan upeasti hommia, ohitukset luonnistuneet ilman ongelmia, käännökset jne Konsti oli myös suorittanut hienosti. Liina tiukalla oli painanut hommia, pari kertaa oli liina löystynyt hetkellisesti mistä tuli pistevähennys. Häiriönä valjakolle oli paitsi häiriökoira, myös häiriökanoja! Konsti joka ei ikinä ennen ole kanoja nähnyt, ei ollut noteerannut moisia mitenkään. :D Paikallaolokin sujui rauhallisin merkein, vaikka haukahtelikin. Tätä en kyllä ihmettele, sillä matka oli pituudeltaan varmaan vain n. pari kilometriä, mikä on äärettömän lyhyt matka Konstille. Koehan onkin psyykkisesti vaativa, ei niinkään fyysisesti.Konstin arvostelu näyttää tältä:

Toiminta risteyksissä 5 (koira etenee käskettyyn suuntaan)
Täyskäännös 5 (koira kääntyy käskystä)
Eteneminen maastossa, jossa ei selvää uraa 5 (eteneminen tapahtuu käskystä)
Koiran pysähtyminen 5 (koira pysähtyy käskystä lähes ilman jarrua)
Liikkuvan ajoneuvon kohtaaminen 5 (ohitus tapahtuu häiriöttä)
Toisen valjakon kohtaaminen ja ohitus 5 (ohitus tapahtuu ilman hankaluuksia)
Koiran yleinen hallittavuus 4 (koira ei ole altis häiriöille)
Työskentelyhalukkuus 8 (koiran työskentely on kiitettävää vähäisempi)
Paikallaolo 5 (kokeeseen osallistuva koira on rauhallinen)
Käyttäytyminen 9 (koira on avoin vieraita koiria ja ihmisiä kohtaan ja toimii kiitettävästi yhteistyössä  valjakon muiden koirien kanssa)


Lopputulos siis 56/60p. eli REKÄ-YLE1! Tuomari oli vielä jälkeepäin kehunut Konstin luonnetta, mikä tietysti lämmittää mieltä entisestään.
Konsti oli kolmanneksi paras koira yle-luokan koirista, voi että olen ylpeä siitä! Ensi vuonna on tarkoitus viedä poika sitten johtaja-luokkaan... :D Konsti on luultavasti myös ensimmäinen suomenlapinkoira joka tämän kokeen on koskaan suorittanut. 

REKÄ-YLE1
< 3

1 kommentti:

Petra kirjoitti...

Onnea onnea Konsti! Uusi aluevaltaus lappalaiskoirille. =)