Levinneisyys

Kotisivujen ja blogin kävijät
Ilmainen www-laskuri

www - kuvat.fi | rispe - kuvat.fi
hiidenlahden - eisenfest - fihtolas - savumerkin

************************************

T I K O - K O R U - K O N S T I - K E I N O - R A E - L E L U - MUUT KOIRAT

**************************************

torstai 1. toukokuuta 2014

Meanwhile in Australia...

Australiassa elellään tällähetkellä jänniä hetkiä. 1,5-vuotta pitkän keruuoperaation jälkeen ollaan päästy jälleen eteenpäin. Tikolle on tulossa pentuja Armahani kenneliin! Pitkä ja jännittävä puolitoista kuukautta on nyt takana, ja parivuotias australianleidi, Armahani Diamond Dansut eli Veikko, on ultrattu tiineeksi. Ihan mahtavaa! Veikko on suomensukuinen, niinkin mukavasta yhdistelmästä kuin Lumiturpa Emmi x Lecibsin Kultakuono, ja saanut itsekin alkunsa onnistuneesta pakastesperma siemennyksestä. Jos tämä pentue ei syntyisi niinkin kaukana kuin maapallon toisella puolella, olisin ehdottomasti halunnut itselleni pennun..

Pentuetta odotetaan syntyväksi 1,5 vkon sisään. :) Ei niiiiiiin malttaisi odotaa enää!!

 AU CH HT Armahani Diamond Dansut
Veikko at flyball training

6vkoa siemennyksestä, photo c Shell Gurney
Armahani Diamond Dansut x Hiidenlahden Tiko
=
Armahani
OT, pentueen nimi Goldstone on nimetty Tikon mukaan.. Nimi kuvaa soopelia väriä. :)Näiden uutisten mukana kulkee kuitenkin myös pieni varjopuoli.

Kun Tikon spermasta tehtiin vaadittava DNA-tutkimus rekisteröintiä varten, tutkitaan Australiassa DNA myös muutamien sairauksien osalta. Yksi niistä on DM eli Degeneratiivinen Myelopatia, perinnöllinen selkäydin rappeumasairaus. Tiko on tämän sairauden osalta kantaja. DM on perinnöllinen, johon esim. juurikin tsekkoslovakiansusikoirat geenitestataan ennen suunniteltuja yhdistelmiä. Lapinkoirissa sairautta ei ole esiintynyt juurikaan, ja testattuja koiria on maailmassa yhteensä vain kuusi. Nämä testatut koirat ovat USA:ssa ja Australiassa, joiden taustalla on luonnollisesti suomalaisia koiria. Tiko on näin oletettavasti ainoa suomalainen, Suomessa asuva koira joka on testattu (ulkomailla tosin ja löydetty "vahingossa") DM:n osalta.
Jalostustoimikunnan juttu aiheesta.

Sairauden osalta itse en henkilökohtaisesti nosta ilmaan minkäänlaista paniikkia. Toisaalta taas on aika mielenkiintoista nähdä ennenkuin tämä(kin) testaus tulee pakolliseksi kaikkien muiden lisäksi.

Innolla jäämme odottelemaan seuraavaa kuluvaa reilua viikkoa! Toivotaan monta pontevaa ja reipasta, ennenkaikkea tervettä uutta pientä pörröä Australian maalle!


Thank you Jacqualine and also thanks to Shell for taking good care of Tiko's new, officially soon-to-be lady! :)


Ei kommentteja: