Levinneisyys

Kotisivujen ja blogin kävijät
Ilmainen www-laskuri

www - kuvat.fi | rispe - kuvat.fi
hiidenlahden - eisenfest - fihtolas - savumerkin

************************************

T I K O - K O R U - K O N S T I - K E I N O - R A E - L E L U - MUUT KOIRAT

**************************************

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Monitoiminen lapinkoira - valjakkokoirakisat Kuusamosprint 2014

c Jussi Riihimäki

Viime kerralla lupailin että tulossa on eräänlainen koettelemus, josta en tohdi mainita ennenkuin on käyty ja koettu. Nyt se on sitten käyty! Sunnuntaina 30.3 suuntasimme Kuusamoon, epävirallisiin lyhyenmatkan (sprint) koiravaljakkokisoihin. Aamu alkoi aikaisin työmaalta Taivalkoskelta, missä pakattiin kuorma-autoon reet ja koirat, mukaanlukien meidän ryhmärämästä neljä koiraa, alaskalaiset Astro ja Kara, tsekki Sila sekä tietenkin pörröedustuksena Konsti. Jo pitemmän aikaa olen miettinyt miltä tuntuu ajaa valjakolla kilpaa, kuinka erilaista se olisi adrenaliinin virrassa verrattuna "normi"ajeluun.. Niinpä sitten viimein osallistuin, ensimmäistä kertaa elämässäni ja ehdottomasti halusin osallistua kisaan omilla koirilla, roturajoituksiakaan ei kisassa ollut, joten oli päivänselvää että Konsti on yksi koira tiimissä. Kokemus oli mahtava ja ensimmäinen kerta myös kaikille koirille, olen niin ylpeä kaikista!

Konsti ja Astro valikoituivat treenien myötä johtoon. Huonon elämänalun saanut Astro, on osoittanut tukahdetut kykynsä jo aikapäiviä sitten ja paranee joka valjakkoilu kerralla. Astroon luotin kuin kallioon, joten se oli alusta asti selvää että juoksee toisena koirana johdossa. Alunperin toisen johtajan piti olla Kara, mutta lopulta Konsti pääsi johtoon, näyttäen kyntensä viimeisimmissä treeneissä ennen kisaa - valjakkokisoissa tulee toisen valjakon ohituksia, joko olet itse ohittava -tai meidän tapauksessa ohitettava -, mikä tarkoittaa sitä että koirien täytyy pystyä päästämään toinen valjakko ohi ilman suurempia ongelmia. Lisäksi pääkopan täytyy kestää takaa rynnistävää ja ohi juoksevaa koiramäärää rekineen ja ajajineen vauhdissa. Konsti se vaan on luotu tähän hommaan. Kara ja Sila edustivat pyöräkoiria ja pitivät vauhtia ja voimaa yllä.
Aamu alkoi aikaisin pakkauksella ja jännitystä oli ilmassa mielettömästi, ihan mahtava fiilis! Kaunis auringonnousu enteili valmiiksi jo hyvää päivää. :)

Kisapaikalla juotettiin koko kööri - Jessica osallistui työtiimillä tarhalta, joten yhteensä koiria oli mukana kymmenen. Konsti ei ensin juonut mitään, mikä on tietenkin tärkeää ennen suoritusta. Piippa keskittyi ennemminkin tarkkailemaan muita kilpailijoita, aamuntouhuja ja leikkimään Karan kanssa. :)

Jessica ja tiimi

Koirat oli alusta alkaen intoa ja jännitystä täynnä, kuten allekirjoittanutkin. Lopulta kun lähtövuorot oli arvottu ja tiimi oli kasassa, oli jännityksen virta aikamoinen. :D Koirat kun sai valjaat päälle ja pääsivät liinoihin, oli reessä pitelemistä. Konstikin paukutti ja nyki johdossa, sisäinen husky nosti päätään. :D Muutamia  mukavia kommenttenja tuli tästä tiimistä, sekavaljakko, pyörässä tsekkoslovakiansusikoira ja johdossa lapinkoira. :D 

Lähdössä kukaan ei enää pysynyt karvoissaan ja minä vaan odotin että lähtölupa huudetaan. Astroa hiukan jännitti ihmismassan keskellä, mutta kun liikkeelle päästiin oli homma hanskassa. Lähtö oli räjähtävä ja nopea, ei muutakuin matkaan! Videokin oli nettiin ilmaantunut kisoista ja tässä meidän lähtö:

video Mirja Pyysiäinen

Matka oli 9km muutaminen mutkineen ja käännöksineen, joilla oli ratavahdit. Kaikki karvaiset juoksivat täyttä laukkaa ja erinomaisesti, päästiin kohtuu pitkälle ennenkuin meidän perässä lähtenyt valjakko ohitti meidät. Ohitus meni muuten hyvin, mutta Sila vähän säikähti. Vauhti sitten vähän laski, mutta kaikki tsemppasivat hyvin ja hyvää vauhtia päästiin loppumatka. Toinenkin valjakko ohitti meidät melko pian edellisen jälkeen. Sitten mentiinkin rauhallisesti viimeisille kilometreille, kunnes me ohitettiin pysähtynyt samojedivaljakko. Ohitus meni hyvin, Astro hidasti ja vei rauhassa valjakosta ohi, sitten nostettiin taas vauhtia. :)

Viimenen kilometri meni miltei kokonaan laajaa peltoa pitkin, mistä näkyi maalille. Koirat juoksi koko matkan kaikkensa antaen, Silakin tsemppasi koko ajan loppuakohte parantaen. Pellolle tultaessa minä tein mokan kun luulin reitin kääntyvän, jolloin käskin koira vasemmalle ja Astro sitten kääntyi kuitenkin oikealle. Pysäytin samantien kun tajusin käskyttäessäni ettei reitti käännykään, joten pari sekuntia siinä seistiin kun kerroin oikeaa suuntaa. Astro ihmetteli kun pysäytin heti sen kääntyessä ja ei ollut varma sitten minne piti jatkaa, Konstipa sitten näytti että sekin osaa suunnat kun tulee tiukka paikka. Pieni otti ja veti niin kovasti kun pystyi ja käänsi koko valjakon perässään oikealle uralle!

Jessica huusi koirille tsemppejä kun tultiin näkyviin ja kaikki vetivät viimeisen spurtin. Ihan mahtava reissu, oli kyllä siinä vaiheessa niin onnelista ja iloista ajajaa ettei toista! :D Kilpailussa kun oltiin niin joku sijoituskinhan sieltä tuli, 17./21, aika 29:21. 

Tullaan! Perässä olikin toinen valjakko, jota en tässä kohtaa vielä ollut huomannut :D

"Siellä se meitä huutaa!"

<3 p="">
Maali!


Ihan mahtava kokemus oli, ei näy loppua hehkuttamiselle. Ja voin luvata, saattoi olla ensimmäinen, mutta tämä ei todellakaan ollut viimeinen kerta kun me osallistutaan kisoihin! Kyllä teki hyvää koko köörille! Hieno kokemus! <3 nbsp="" p="">

Jessica ja tiimi
Kara ja Sila loppukirissä :)

J & team

c Mirja Pyysiäinen


< 3 :) < 3

Ei kommentteja: