Levinneisyys

Kotisivujen ja blogin kävijät
Ilmainen www-laskuri

www - kuvat.fi | rispe - kuvat.fi
hiidenlahden - eisenfest - fihtolas - savumerkin

************************************

T I K O - K O R U - K O N S T I - K E I N O - R A E - L E L U - MUUT KOIRAT

**************************************

T I K O

FI & EE & LT MVA BALTV-12
Hiidenlahden Tiko

"Vain yksi voi olla ensimmäinen"


s. 4.3.2008
suomenlapinkoirauros, soopeli
säkä. 50cm
paino. 20kg
isä. Hiidenlahden Nikko
emä. Hiidenlahden Tellu

kasv. Päivi Lammenaho
omistajat. Anni Amonsen, Laura & Minna-Mari Posti


TERVEYS
- silmät. OK (03/19, 06/16, 02/14, 11/11, 08/09)
- lonkat. C/C (ei rikkoa tai muita muutoksia, päiv. 04/18)
- kyynärät. 0/0
- polvet. 0/0
- pra. a/terve vanhempien perusteella
- DM. B/kantaja
- sydän OK, ei sivuääniä
- leikkaava purenta, kaikki hampaat
- kivekset OK
- spondyloosi selässä 07/14 (ei uusia muutoksia, päiv. 04/18)
- vasemmassa polvessa rikkoa, luumuodostumaa ja luupiikki (04/18)
HARRASTUKSET  & TULOKSET & JÄLKELÄISET
- FI & EE & LT MVA, Balttian Voittaja 2012
- 3 x SERT, EE SERT, LT SERT, 3 x CACIB, 3 x VACACIB, 3 x ROP-VET, 3 x VSP-VET
- luonnetesti +110p., laukausaltis
- rekisteröimätön pentue 19.1.2009, emä. Tiilitehtaan Josefiina
- Hippusen A-pentue 12.6.2012, emä. Erätulenloru, 2u + 3n
- Armahani Goldstone-pentue, Australia 12.5.2014, emä. Armahani Diamond Dansut, 3u + 4n
- Sugarok, USA, emä. Sugarok Xanadu, 11.02.2015, 1u + 1nTiko on perheemme ensimmäinen koira. Mörrikkä oli pitkääkin pitemmän haaveilun ja unelman tulos, ja johdatti meidät lopulta virallisesti koiramaailmaan. Tikon kanssa opeteltiin koirien kieltä ja tapoja, ja ensimmäisenä koirana se on saanut aina olla huomion keskipiste.

Tiko on pörrölaumamme pomo. Konstin mielistelyn kohde, Korun painikaveri. Tiko rakastaa omaa laumaansa ja suojelee sitä henkeen ja vereen, oma lauma on Tikolle kaikki kaikessa. Rakastaa huomiota ja kerjää sitä kaikilta ovesta sisään tulevilta ja pitää huolen että Hänen Korkeutensa myös huomataan. Persoonallinen omalaatuinen, iloinen tapaus jolla on hymy herkässä.

Tikon kohdalla on ensimmäisenä koirana luonnollisesti tehty virheitä, mitkä näkyvät sen käyttäytymisessä oman reviirin ulkopuolella. Tiko on jonkinverran epävarma tiettyjä koiria kohtaan, mikä purkautuu haukkumisena ja samanikäisistä vieraista uroksista Tiko ei pidä. Selvästi nuoremmat hyväksyy ja rauhallisten kavereiden kanssa tulee toimeen, koirapuistoilukaan ei ole ongelma. Tiko tykkää pennuista ja lapsista, tykkää kun sitä huomioi ekstra paljon, tykkää kun sille heitetään palloa ja tykkää ärsyttää allekirjoittanutta. Tiko on todella nopea oppimaan uusia juttuja, parilla toistolla jo tajuaa jutun juonen ja rakastaa kun sen kanssa touhutaan hömppäjuttuja. Ruokapalkka on hyvä motivointitapa, mutta kehut, leikki ja ylitsevuotava kiitos saavat Tikon hännän heilumaan. Turre ilmaisee itseään monin eri tavoin, ilmein ja elein ja se lukee hyvin ihmistä: yksi Tikon bravuureista on sen kehrääminen ja örinä, sekä päälle loistelias hymy kun se on tyytyväinen.


Tikon päätehtävä on olla Se Ensimmäinen, lenkki- ja halikaveri, arjen piristäjä ja ärsyttäjä. Pääsääntöinen harrastus Tikon kanssa on näyttelyt, jossa menestystäkin on tullut mukavasti. Tikon väri aiheuttaa joskus tuomareiden kesken päänvaivaa, ja onhan se edustanut värinsä takia useita eri rotuvaihtoehtoja, yleisimpänä suomenpystykorva ja chowchow. :) Kaikista paras on kuitenkin ollut pomeranian, jollaisena Tiko pyörähti kerran match show kehässä! Näyttelyiden lisäksi Tiko on hyvä lisä kotivaljakkoon potkurin eteen, toimii hyvänä oman lauman johtajana. Jälkeä Tiko on kokeillut, jossa toimi yllättävänkin lupaavasti. Tokon alokasliikkeet ovat toiveissa joskus saada kasaan, ja saada tuiskuhännälle edes yksi virallinen kisa taakse. BH-koe on myöskin ollut ajatuksen tasolla, mutta Tikon tärkein tehtävä on olla mammanmussu. :)

Tiko on pörröistä se, josta pidän rakenteellisesti itse eniten. Omaan silmääni Tikolla on juuri täydelliset mittasuhteet, se liikkuu vahvalla ja hyvällä askeleella ja kantaa itseään hyvin, ja on kuitenkin lapinkoiralle tyyppillisen ahmamainen. Tikolla on yhteensä neljä pentuetta, kaksi Suomessa (toinen rekisteröimätön), yksi Australiassa ja yksi USA:ssa. Heinäkussa 2014 Tikolle diagnosoitiin alaselässä spondyloosi. Huhtikuussa 2018 Tiko kuvattiin ontumisen ja jäykkyyden vuoksi päästä varpaisiin uudelleen, jolloin syyksi löydettiin vasen polvi, jossa on rikkoa, luumuodostumaa ja luupiikki. Selässä ei uusia muutoksia ja lonkat ovat edelleen siistit.

Tiko on ja tulee olemaan aina minulle rakkain, oma kultamussu jota hellin ja lellin. Tiko on se, joka saa aina hiukan enemmän huomiota kuin muut, joka saa ylimääräisen pusun nukkumaan mentäessä ja joka saa ruokaa tehtäessä ekstra-maistiaisen. Tiko on se, jota kauan kaivattiin ja joka sitten vihdoin saatiin. Tiko on rakkain.

Tiko kotiutumispäivänä toukokuussa 2008

Ei kommentteja: