Levinneisyys

Kotisivujen ja blogin kävijät
Ilmainen www-laskuri

www - kuvat.fi | rispe - kuvat.fi
hiidenlahden - eisenfest - fihtolas - savumerkin

************************************

T I K O - K O R U - K O N S T I - K E I N O - R A E - L E L U - MUUT KOIRAT

**************************************

tiistai 21. helmikuuta 2012

juoksu, veto, poro, treeni, lepo


11. pvä käytiin pyörähtämässä Pellossa Minna Mäntyranta-Mustosen luona (knl Poikkikorvan). Koru pääsi testaamaan poroja ekaa kertaa, ja kyllä oli hienoa menoa. Liinassa innostui kovasti muttei lähtenyt paimentamaan kun on kalloon iskostestu ettei hihnassa riehuta vaikka mikä olisi. :D Irti sitten likkapieni ja kylläpä se toimi.. Koru piti oikeanmittaisen etäisyyden poroihin, ei rynninyt päättömästi, harkitsi tarkkaan mitä tekee seuraavaksi ja paimensi vauhdilla. Luoksetuli heti kun käski. Yhdessä välissä porot erkani pihasta metsään ja pari otti hatkat, jolloin Koru painui suoraan tokasta eronneiden perään ja haki ne haukkuen metsän uumenista takaisin pihaan. Ai että oli hieno tunne nähdä kuinka koira toimi, mulla on ehta poropaimen. Koru oli todella hieno.

Paikan emäntinä oli Tessu (Jellukan Belljes), Nuu (Kellokas Ninnamuorra) sekä Tähti (Lecibsin Hetkinen). Tähti on Korua 1,5 kk nuorempi, vaan olihan se muhku likka!! Koko konkkaronkalla oli älyhauskaa keskenään, ja saivat peuhata pihalla tarhassa ja ennen kotiinlähtöä käytiin juoksuttamassa kööri metsässä. Hauskaa oli. Kuvia löytyy täältä.

me ollaan nuoriso, me ollaan tulevaisuus!

vas. Tessu, Koru, Tähti ja Nuu
Tuiki tuiki Tähtönen :)






Viime torstai-iltana saavuttiin vuorostaan Keminmaahan Korun kanssa. Korulla oli ja on juoksut juuri pahimmillaan, ja Tiko käyttäytyy sen mukaan. :D Koirat on eristetty toisistaan jatkuvasti ja ovat valvovan silmän alla. Joku kysyi, että mitä jos vahinko sattuu, ja vastaukseni oli se mikä tännekin: ei satu kun ei anna sattua. Se on vain itsestä kiinni. Koirat ovat vuorollaan ulkona, eri huoneissa ovien takana, ja iltaisin kun koko porukka istuu olohuoneessa TV:n ääressä molemmat ovat mukana, Koru näyttelyhäkissä. Koru tarjoaa häkistä itseään välillä, mutta samantien murahtaa Tikon piippaamiselle häkin vieressä. Päivät ovat joko ohi tai sitten vasta tulossa. Tänään tosin on jo sellainen meno että Tiko ei enää niin kaipaa perään, ehkä parhaat päivät ovat kohta ohi (toivottavasti). :)

Eilen käytiin Tornion alajaoston näyttelytreeneissä. Tälläkertaa porukkaa oli hiukka enemmän entä normaalisti, vetäjänä kun toimi ulkomuototuomari Tuula Pratt. Ensin oltiin koko porukka isossa ringissä, mistä urokset ja nartut juoksutettiin erikseen. Sitten otettiin jokainen osallistuja yksitellen, kaikki menivät kehähommat läpi, seisotukset, liikkeet, tutkimiset. Tuula katsoi jokaisen esiintymisen ja antoi vinkkejä. Tiko sai kehut ja kiitokset näyttävistä ja mahtavista liikkeistä. :)



Ulkoa siirryttiin lopuksi sisätiloihin, missä oli mukana esimerkkikoira. Koiraa käytiin läpi rakenteellisesti, ja samalla keskusteltiin ja kyseltiin mitä mieleen tuli. Parit tuntia kesti treenit yhteensä, kokonaisuudessaan mielenkiintoiset ja erilaiset kuin yleensä, ja kivaa kertausta kaikelle.

Tiko on käynyt Tuula Prattilla kerran arvosteltavana, juuri kaksi vuotta täyttäneenä, ensimmäistä kertaa avoimessa. Pratt tykkäsi Tikosta jo silloin, ja tulokseksi tuli PU2 ja SERT. Tässä silloinen arvostelu:

Erinomaiset mittasuhteet. Erinomainen kallo-osa. Hyvä kuonon pituus. Kookkaat korvat. Erinomainen, ryhdikäs ylälinja. Riittävästi kulmautunut edestä, hyvin takaa. Erinomainen runko. Hyvät joustavat liikkeet. Esiintyy edukseen. Kaunis turkki. || 27.3.2010, Kemijärvi, Tuula Pratt



Työharkasta huskytarhalla johtuen olen päässyt tutustumaan safari-, husky-, ja valjakkomaailmaan. Ja sinne olen jäänyt. Niimpä eilen otin ja parsin Tikolle kasaan vetovaljaat (huskyvaljaat). Pohjamateriaalina on pehmeä ja hieman joustava vanha pyörän sisäkumi. Kuusi tuntia ompelin valjaita kokoon ja kätevät tuli! Potkuriin kiinnitin narulla ja laukun hihnan klipsillä alkuliinan, pari jatkopätkää ja koira valjaiden kanssa eteen. Nyt ollaan kurvailtu useamman kerran jo vuorokauden sisään, kyllä on naapurit ihmeissään virityksestä. :D Aluksi Tiko ei hoksannut että nyt olisi lupa revittää ja vetää niin kovaa kuin lähtee, mutta loppumatkasta jo veti intoa pursuten. Treenit jatkuu, ehkä me saadaan tähän rytmi vielä kun tiet on potkuri kunnossa! Kesäksi olisi polupyörän ja sen juoksuttamisen lisäksi kiva hommata potkukelkka jossa on pyörät, jotta voidaan kesälläkin tehdä vetohommia.. Kuvaa ei nyt ole mutta nappaan sen vaikka seuraavaan päivitykseen. Varokaa vaan risut, mummot ja männynkävyt, autoilijat ja kaikki kanssaliikkujat, meillä on putki päällä eikä virityksessä ole jarruja! ;D

Lauantaina suuntana Laivakangas ja koiraihmisiä näkemään, ihanaa!

2 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Voi että kun tuo poropaimennus näytti mielenkiintoselta! Mieli tekis testata nuo meidän otukset että mitä tykkäävät.

Minna-Mari kirjoitti...

Ja oli todella mahtava kokemus! Suosittelen kyllä kokeilemaan, nyt vaan lähintä poro-omistajaa ahdistelemaan. :D Hieno kokemus ja hienoa nähdä että koira toimii alkuperäisessä käyttötarkoituksessa, veri vetää poroihin vai miten se meni. :)

Lampaisiin ym voisi myöskin kokeilla, jos tieltäpäin ei poroja löydy niin lampaita kokeilemaan seuraavaksi? :D